27. januar 2009

Mørketid

Hverdagen for en student kan være ganske slitsom. Man skal huske tider for innlevering, innbetaling og oppmøte. På samme tid skal man huske å spare penger sånn at man har nok til innbetaling, billett til t-banen på vei til oppmøtet og på den måten unngå ekstra hodebry før innlevering. Det kan noen ganger ta overhånd, og det er vanskelig å forestille seg en slik tilværelse uten å få trent litt nå og da. Som vi vet er ikke vanskelige ting noe mer enn en light versjon av det umulige, så i kveld, i denne mørke vinterkvelden, fikk jeg et glimt av en løsning:

- 3 skiver selvbakt brød med forskjellig pålegg, en kopp te med honning og en fin sang på radio'n.

16. januar 2009

Alternativ trening

Jeg var en tur i bassenget på tirsdag for litt alternativ trening. Jeg ble litt forkjølet dagen etter, og i dag er det såpass at jeg ikke vet om jeg kan løpe. Forrige gang jeg var i et basseng for alternativ trening pådro jeg meg en såkalt snapping-hip, noe som var både vondt og irriterende, og varte en god stund. Det er ikke alltid lett å forstå seg på skader, men som med mange andre ting ligger svaret rett under nesene våre:

alternativ
(av lat. alternare, skifte, veksle), som skifter el. veksler; den ene av to muligheter (som gjensidig utelukker hverandre). — alternere, veksle, gjøre skiftevis, avløse hverandre. (caplex.no)

trene -et el. -te; -ing
1 (især om fysisk aktivitet) øve planmessig: trene i løping / trene for verdensmesterskapet; trene seg opp til å skrive med munnen, til å huske tall; (som vbsubst.) legge seg, gå, ligge i trening / drive fysisk trening; ( trans.) han har tren(e)t landslaget i to år / en trenet, veltrent idrettsmann, kropp, muskulatur; trene opp musklene 2 (om annen virksomhet, mest som vbsubst. og adjektivisk perf. pt.) han har ingen trening (ɔ: øvelse) i å lede møter / en trenet møteleder, observatør Etym.: eng., fr. avl. av lat. trahere trekke (ordnett.no)

Så hvis jeg skal trene i løping/trene for å bli verdensmester, så må jeg bli en veltrent idrettsmann, altså ved å trene kropp og muskulatur. Alternativt kan jeg drive alternativ trening, som er den ene av de to mulighetene jeg har, ved siden av å trene i løping. Men som vi vet fra leksikonet (caplex.no), vil de to mulighetene gjensidig utelukke hverandre.

utelukke;-else 1 hindre i å være med (i); holde borte (fra): bli utelukket fra en forening / dette faktum utelukker (ɔ: hindrer) ikke at …; de to fremgangsmåtene utelukker hverandre ɔ:hvis den ene brukes, kan ikke den andre brukes / det ene utelukker ikke det annet; jeg utelukker ikke (ɔ: ser ikke bort fra, avviser ikke) den mulighet at … / det er utelukket ɔ:umulig 2 (i pres. pt., som adv.) det var utelukkende (ɔ: bare) herrer til stede Etym.: bet. 2 e. ty. ausschliessend Synonymer: 1. boikotte, diskriminere, diskvalifisere, ekskludere, ekskommunisere, forvise, isolere, stenge ute, utstøte (ordnett.no)

Det er irriterende å ha gått i samme fella flere ganger, hvertfall med fasiten så klart foran meg i den grad jeg ser den nå. Selv G. Pirie, som levde for veldig veldig lenge siden, sa: "walking damages running", noe som ikke er så vanskelig å forstå, da walking er det andre av to alternativer (walking/running). Hvis man ser det på en annen måte, og henter litt inspirasjon fra ordnett.no, kan man si:

Hvis det ene brukes, kan ikke det andre brukes. - og da blir valget ganske enkelt.

8. januar 2009

Træn!

Å trene på Moesmoen er fint, hvertfall når det er "poster" i skogen og ikke altfor mye snø. Ho mor hadde tegna løyper, én for klasse D17-18 til Ida og én for klasse H19-20 til meg. Det ble en perfekt økt. Lett på tå spant vi gjennom løypene uten store problemer, og etterpå kjørte vi rett hjem for å se hvordan man går på ski opp en slalåmbakke i Italia. Spennende! - og ikke minst JWOC 2009 relevant.

Noen dager etterpå, altså i går, dro jeg til Oslo for å måle kroppen. Jeg skulle løpe drag av 5min med 10,5% stigning. Det var deilig å presse kroppen litt, spesielt etter 4 måneder med ingen fart og 3 måneder med lav fart. Formen var stigende under økta, og jeg følte at jeg kunne løpt enda mer, selv om laktatverdiene sa at jeg var stiv. Ut i fra testen har jeg nå en terskel på rundt 184 bpm. og et O2-opptak ved terskel på rundt 64 (ml/kg ?). Kjekt å vite!

Til helgen skal jeg til Nordseter og gå på ski. Kanskje blir det sol og fint vær, det hadde vært fint.