29. oktober 2008

Karbohydrater, væske og proteiner

3 viktige ting, men når spise hva?
Dette er hva folk tenker:
Karbo - det spiser jeg uken før Birken.
Væske - det får jeg i meg hvert 20. minutt på langturen.
Proteiner - er i shaken etter distanseøktene.

Faktaboks

Dette er dr. Lindbergs ernæringsråd:

  • Sukker, raffinerte kornprodukter, pasta, ris og poteter bør ikke være det man spiser mye av til daglig
  • Du bør vurdere glykemisk indeks og balansere karbohydrater, proteiner og fett ved matinntak og ikke telle kalorier
  • Spis mer grønnsaker, belgfrukter og lav GI-frukt
  • Balanser inntaket av proteiner og karbohydrater
  • Spis mer fisk, kylling, kjøtt og egg, samt magre/syrnede meieriprodukter som yoghurt, kulturmelk og cottage cheese
  • Spis nok fet fisk og rå nøtter daglig
se artikkelen

Mange har sagt mye og noen har sikkert sagt noe klokt, og som fx dr. Lindberg er personene bak utsagnene leger eller andre med solid faglig bakgrunn. Ingen grunn til å ikke stole på en med 7 års utdannelse, vel? Som vanlig dødelig kan det være vanskelig å velge ut rett informasjon. Det har vært så mye snakk om mat at man til slutt begynner å tvile på det man en gang lærte i heimen. Selv har jeg i størst grad vært ute etter varer som kan skille mellom liv og død, fx forskjellen på spiselig og giftig sopp. Endelig kom jeg over artikkelen som inneholdt Fedons mat-tips, og som man skjønner er det lett å luke ut det som er farlig. Som han selv sier, om man vil ha det bankers: "spis (...) fisk, kylling, kjøtt og egg". Så slipper man å være i tvil om det.

For de som liker å løpe:
Mr. Fitzgerald har skrevet noen kloke ord om emnet.

1 kommentar:

Skriv en kommentar