11. desember 2008

Desember luke 10.

Jah, da var det endelig dags for luke 10 i Torgeirs julekalender, selv om det nettopp tikket over til 11. Tiden flyr, i dag har jeg hatt eksamen, og vil her presentere en stor del av eksamensforberedelsene:

Torgeirs - Ertesuppe med kjøtt, svær kjele
Du vil kunne trenge:
En boks gule erter, som regel 500g.
En del kjøtt. Alt duger. I eksamensgryta gikk det bacon, nötfärs, svenske burger-karbonader og mors ælj-karbonader.
Løk, rundt 4-6 stk., avhengig av hva som finnes, hvor store de er og hvor godt man liker det.
Litt timian, ca. 2 ts, litt mer hvis man ikke smaker det.
Sellerirot. I mange oppskrifter kan man se at man skal ha oppi både en og to av disse til såpass mye erter, men den har en ganske kraftig smak og er egentlig ikke så god at man gidder å punge ut 70 kr per stk. I denne gryta holder det med en halv.
Gulrøtter, fordi det er fint med farge, 3-4 stykker.
Poteter, fordi de gjør deg sterk, 5-6 stk.
Purreløk, 2 stk.
Salt, kan være kjekt å ikke ha i så mye før etter hvert. Man vil at mye av det gode i grønnsakene skal ut i vannet, da blir det en digg suppe. Etterpå, eller ved oppvarming av gammelt godt, kan man bruke så mye salt man vil, alt etter dagsform selvfølgelig.
(hvitløk, 1-2 fedd per bolle)
(chillipulver, en dæsj)

Fremgangsmåte:
Legg ertene i vann på kvelden. De komme til å suge til seg mye, sånn at de blir store, så ikke spar på vannet. Neste dag begynner du å kutte grønnsaker. Del løken i middels store biter. Suppa skal koke en stund, så løkbiter som synes store i fersk tilstand er ingenting å være redd for, de krymper og blir deilige og bløte. Den halve sellerirota deler du i små terninger, sånn at du kan tyne den for mest mulig smak. Kok opp løk, erter og timian i ca 5 liter vann. Har du ikke en stor kjele kan du bruke noen små, og ta litt mindre vann. Om du har noen bokser kan du fylle dem med tjukk ertesuppe, og bare varme den opp igjen med vann og krydder. Hvis du velger å ikke ha i vann får du en fin ertelapskaus - godt det òg! Mens det koker kan du sette på en jule-cd og kutte poteter, gulrøtter og purreløk. Potetene i store biter, gulrøttene og purreløken i litt mindre. Etter at suppa di har kokt en stund, kanskje 2 timer, kan du legge oppi potetbiter, purreløk og sellerirot (mulig at sellerirota kan gå i fra start, men det er nok valgfritt). Etter nok en halvtimes tid kan du ta oppi gulrøttene. De skal kokes minst fordi de blir udigge av for mye koking. Ta oppi litt mer timian hvis det trengs. Det er bedre hvis suppa kokes for lenge enn for kort. Noen av grønnsakene kan gå litt i oppløsning og sånt, men det er supert, og en del av meninga, for da får du ikke bare vann og grønnsaker, men også suppe. Mens alt sammen putrer en siste innspurt steker du kjøttet i en fei og legger mesteparten av det i bunn av små bokser. Når suppa er ferdig heller du den oppi boksene, over kjøttet, og hiver i fryseren. Fryse-suppa trenger ikke så mye krydder, det kan man gjøre når man varmer den opp igjen (så blir det litt matlaging ut av det også, og det blir lettere å variere). Det er heller ikke dumt å ikke ha i så sykt mye vann i den suppa du skal fryse ned, fordi det er sløsing av naturressurser. Det som er igjen kan du væte med litt nytt vann hvis den er for tjukk, krydre ferdig og spise som dagens middag. Velbekomme!

NB!
Alle mål er øyemål. Er du veldig sulten, eller har lite penger, sleng oppi en haug poteter og erter, og ta det roligere med purren og sellerirota. Timian (trenger bare litt) og salt (her kan det være godt med en del, særlig etter en laang langtur) er godt. Tar du oppi litt hvitløk og chillipulver blir det et riktig festmåltid!